YUM Interview Questions and Answers

Here is a list of Important  "YUM" Interview Questions and Answers.


1.What is yum  ?
Answer: yum is "yellow update manager" which is a front end tool for package management. All the rpm commands activity can be carried out using yum command in automated way.

Yum mechanism will automatically resolve the dependencies unlike rpm commands.

2.How to install packages using yum ?
Answer:yum install package_name

3.How to update the package using yum ?
Answer: yum update package_ name

4.How to search the package in yum ?
Answer: yum search package_name

5.How to remove the package using yum ?
Answer: yum remove package_name

6.How to check the updates for yum repository ?
Answer: yum check-update

7.How to update the yum repo ?
Answer: yum update

8.How to get the package information using yum ?
Answer: yum info package_name

9.How to list the installed packages on Redhat linux using yum  command ?
Answer: yum list installed

10.How to know the particular files belongs to which package ?
Answer: yum provides file_path
Ex:
[root@mylinz ~]# yum provides /etc/yum.conf
Loaded plugins: refresh-packagekit, rhnplugin
This system is not registered with RHN.
RHN support will be disabled.
yum-3.2.27-14.el6.noarch : RPM installer/updater
Repo        : local-installation
Matched from:
Filename    : /etc/yum.conf

yum-3.2.27-14.el6.noarch : RPM installer/updater
Repo        : installed
Matched from:
Other       : Provides-match: /etc/yum.conf

11.How to list the enabled repositories ?
Answer: yum repolist

Topic wise LINUX INTERVIEW QUESTIONS


 
Top
Maintained By Amit Maheshwari